0

Sen krävs du på en lösensumma

Susanne Westerlund klickade på en länk i ett mejl och datorn låstes. Se krävdes hon på 25 000 kronor. I ett inslag i TV4 Nyheterna varnar hon nu andra.

Det var en vanlig dag på jobbet och Susanne gick igenom sin mejl. Hon klickade på en länk och märkte snabbt att något hände med datorn. Genom en bekant fick hon reda på att det var virus och snart fick hon ett krav på lösensumma för att få filerna upplåsta.

”Det hade känts enkelt att betala de 25 000 som bedragarna krävde. Men efter att rådfrågat experter sa de att de förmodligen kommer att komma fler betalningskrav senare. Då är det inte säkert man får alla nycklar i alla fall”, säger hon i inslaget.

Susanne är inte ensam att drabbas av den här typen av datavirus som kallas ”ransomware”. Viruset krypterar filerna i din dator så att de inte går att låsa upp eller använda. Om du inte betalar en lösensumma.

Det är en växande trend och enligt TV4 Nyheterna uppger amerikanska säkerhetstjänsten FBI uppgick kostnaden för ransome-attacker till en miljard dollar under 2016. Under samma år drabbades cirka fyra procent av svenskarna av den här typen av datavirus, enligt IT-säkerhetsföretaget Sentor. 12 procent uppger att de är beredda att betala lösensumma.

”Vi jobbar med företag och ser att det är ganska frekvent. Det är en effektiv modell för angriparen. De som blir infekterade är benägna att betala för att få tillbaka sin information, säger Michael Witt, säkerhetsexpert på Sentor till TV 4.

Ett enkelt sätt att skydda sig är att vara väldigt vaksam och noga innan du öppnar ett mejl eller klickar på en länk.

Lämna ett svar