Så undviker du att drabbas

Var femte svensk känner någon som blivit utsatt för en ID-kapning och 42 procent känner oro för att själva bli utsatta. Det visar en ny undersökning. Svensk Företagssäkerhet tipsar på hur du kan skydda dig. 

Enligt Nationellt bedrägericentrum är antalet ID-stölder och onlinebedrägerier över 200 000 per år. Bara under 2018 har bedrägerianmälningarna ökat med 24 procent. Det här är siffror som påverkar svenskarnas liv. Det visar en ny undersökning från IT-säkerhetsföretaget Verisec i samarbete med Novus. Enligt den är 42 procent oroliga för att drabbas av ID-kapningar och onlinebedrägerier.

Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter, förstår oron:

– Individen är idag väldigt utsatt. Rent krasst krävs det i princip en betalningsanmärkning hos Kronofogdemyndigheten för att helt undvika att ens identitet kapas. Det säger en hel del om hur stort det här problemet är, säger han.

En ID-kapning är relativt enkel att genomföra – samtidigt kan konsekvenserna för den drabbade i värsta fall leda till personlig konkurs. Men det finns sätt att skydda sig på.

Sju tips på hur du undviker ID-kapningar:

  • Lämna inte ut ditt personnummer på nätet.
  • Släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
  • Undvik att skicka person- eller kontouppgifter via e-post. Kontrollera att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften innan du delar någon känslig information.
  • Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då kan du agera snabbt och stoppa lånet från att beviljas.
  • Använd en e-legitimation som varnar om någon har ändrat din folkbokföringsadress eller registrerat en särskild postadress på ditt namn.
  • Aktivera adresslås hos Svensk Adressändring.
  • Betrakta mobilen som en värdehandling. Låt ingen annan få åtkomst till den. Gör total återställning av mobilen innan du lämnar den på service.

Källa: Skydd & Säkerhet