Vad innebär VD-bedrägeri och hur kan du skydda dig?

VD-bedrägerier, eller CEO fraud, är tillsammans med fakturabedrägerier det vanligast bedrägeribrottet som företag utsätts för. Det innebär att någon utger sig för att vara företagets VD, och ibland även annan nyckelperson, för att få utbetalt pengar.

VD-bedrägerier ökar i brottsstatistiken mot företag och bakom dessa brott brukar det sitta skickliga och pålästa gärningsmän. Därför är det ett svårupptäckt brott och märks inte alltid av förrän det är för sent. Ett VD-bedrägeri innebär att bedragaren kontaktar någon med ekonomiansvar i företaget via mail i VDns namn för att be ekonomiansvarige om att föra över pengar. Ofta är det något som är brådskande och det är inte alls ovanligt att dessa bedrägeriförsök ökar under semestertider som till exempel sommar och jul. Det brukar även röra sig om stora belopp.

Om du misstänker att du och ditt företag blivit utsatt för VD-bedrägeri eller försök till bedrägeri ska du först och främst kontakta banken omgående för att se till att eventuell överföring stoppas om det inte är för sent. Kontakta sedan polisen för att göra en anmälan.

Så här kan du skydda dig mot VD-bedrägerier:

  • Ha tydliga rutiner i företaget gällande hantering och attestering av fakturor
  • Om du som ekonomiansvarig blir kontaktad av företagets VD eller annan nyckelperson via mail där det rör sig om plötsliga betalningar på stora belopp, stanna upp och ta direktkontakt med personen genom att ringa upp. Försäkra dig om att personen som skickat mailet är den du tror.
  • Se till att företagets säkerhet fungerar och att personalen är väl informerad om vad som gäller. Använd tvåfaktorsautentisering på mailkonton och inloggningar.
  • Ett VD-bedrägeri kan starta med att VDns personliga identitet blir kapad. Komplettera ditt företags säkerhet med en ID-bevakning hos Svensk Företagssäkerhet. Läs mer här.