0

Fönsterkuvert i brevlådan eller på hallgolvet är snart historia. Allt fler företag och myndigheter uppmuntrar oss att gå över till digitala brevlådor. Samtidigt medför systemet risker då ditt Bank-ID kan utsättas för kapning. I två artiklar berättar Svensk Företagssäkerhet om digitala brevlådor och säkerhet.

DEL TVÅ: Bolagskapning svårare att upptäcka när bedragare tagit kontroll över digital brevlåda.

Användningen av digitala brevlådor ökar kraftigt och över en miljon svenskar utnyttjar redan möjligheten att få sin post digitalt via till exempel sajter som Min Myndighetspost och Kivra. Tekniken har dock en lucka i säkerheten, vilket vi har berättat i den första av två artiklar om digitala brevlådor. Genom kapning och förfalskning av Bank-ID kan bedragare komma åt din digitala post.

Det innebär bland annat att kriminella lättare kan komma undan med bolagskapningar. På verksamt.se, ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, kan vem som helst byta ut styrelsemedlemmar och ersätta dem med sig själv. Ofta upptäcks kapningsförsöket i tid genom att styrelsemedlemmar och företagstecknare underrättas om ändringar i myndigheternas register. Men om offrets Bank-ID och digitala brevlåda också kapas finns det en stor risk att bedrägeriet inte kan upptäckas och stoppas.

─ Det finns stora pengar för en bedragare att hämta. Jag förstår att den här typen av brottslighet ökar, säger Magnus Lindegren, chef på Göteborgspolisens bedrägerisektion till Expressen.

Enligt honom är problemen med den här typen av brottslighet bristande kontrollfunktioner. Exempelvis menar han att kreditbolagets kontroll vid kreditköp eller kollen vid leverans av varor inte är optimal.

─ Vi förlitar oss mycket på den godtrohet som finns hos gemene man.

Ett annat problem är att det kan vara svårt att få ersättning av ett försäkringsbolag om en bedragare till exempel beställt varor genom ditt bolag. Det kapade företaget måste dock bestrida den faktura man får skickad till sig för att inte riskera att få en fordran på företaget.

─ Du måste vara på din vakt, råder Magnus Lindegren.

Lämna ett svar