Sociala medier och säkerheten för ditt företag

Idag finns de flesta företag på ett eller annat sätt på sociala medier. Det är en enorm tillgång för företag att marknadsföra sig, nå ut till sina målgrupper och informera om dess tjänster eller produkter. Men har du koll på vilka risker som sociala medier för med sig, och hur du kan skydda ditt företag?

Några risker som företag möter på internet och sociala medier är bland annat spridning av virus och skadlig kod. Detta är ett problem för privatpersoner också, via bland annat länkar som skickas ut från hackade konton på exempelvis Facebook. Men skadan kan bli desto större för företag om viktiga filer och information läcker eller försvinner helt. Det bästa tipset till dig som företagare i de här fallen är ju givetvis att säkerhetskopiera allt som inte får gå förlorat, på exempelvis en extern hårddisk. Men se också till att utbilda din personal vad som gäller för sociala medier i ditt bolag. Får de använda sina egna kanaler från företagens enheter? Om såär fallet kan det vara bra att du och personalen är pålästa om hur bedragare kan slå ut de tekniska skydd ni använder på företagets mobiltelefoner och datorer. Ett privat Facebookkonto som är uppkopplat mot företagets internet är i många fall lättare att komma åt, inte minst för att många av oss har alldeles för svaga lösenord.

Använd tvåfaktorinloggning för din lösenordssäkerhet

Ett bra sätt att öka säkerheten är att använda så kallad tvåfaktorinloggning. Det innebär att det krävs mer än bara lösenordet för att logga in. Oftast används då engångskoder som skickas med sms eller e-post till förutbestämda adresser. Ett bra tips är att aktivera denna funktion på de platser som stödjer det.

Var försiktig med det du och din personal delar med sig av 

Var försiktig med vad du delar på sociala medier, och se till att även din personal har bra kunskap kring detta. Många bedragare jobbar aktivt med att spåra information om personer för att till exempel få underlag till en ID-kapning, hacka nätverk eller komma åt andra uppgifter så som mailkonton eller bankuppgifter. För personer högt uppsatta i olika bolag är det här extra viktigt då en ID-kapning kan vara enkel att genomföra och kan vara starten av en bolagskapning. Om en bedragare får tag på din, eller någon annan beslutsfattares, ID är det bara några få steg kvar innan de själva kan skriva in sig som beslutsfattare i ditt bolag och därmed ta lån, handla på kredit eller i värsta fall sälja hela företaget.

Skydda din personliga identitet och du får ett bra grundskydd även för bolagskapningar. Här kan du läsa fem tips om hur du skyddar din personliga identitet med enkla, och helt kostnadsfria åtgärder via bland annat Skatteverket, Posten och Kivra. Vill du vara helt säker på att du får direkt information om eventuellt bedrägeri eller bedrägeriförsök inträffar är Svensk Företagssäkerhets Företagsbevakning ett starkt kompletterande skydd. Läs mer om den här.