Såhär fungerar tvåfaktorsautentisering och därför skyddar det ditt företag

Tvåfaktorsautentisering är ett ord vi stöter på då och då, och kanske ännu mer i nuvarande kristider. Vi ser en ökning av dataintrång hos företag när nu allt fler anställda arbetar hemifrånmed osäkra nätverk och kanske inte alltid full koll på företagets regler. Här är tvåfaktorsautentisering en stor hjälp och säkerhet. 

Men vad innebär tvåfaktorsautentisering (även kallat tvåstegsverifiering eller flerfaktorsautentisering)? Kort och gott innebär det att du lägger till ett extra steg för att få åtkomst till dina konton på internet, t.ex mailkontot. Det innebär alltså ett ytterligare lösenord eller inloggningssätt.Detta gör det betydligt svårare för obehöriga att komma åt kontot.

Jämt med att digitaliseringen ökar allt mer ökar även antalet konton vi behöver ha kontroll över, dels som privatperson men inte minst för företag. Ett lösenord i fel händer kan skapa stor förödelse för ett företag. Att komma över t.ex mailkontot kan leda till att bedragare får åtkomst till viktiga uppgifter. De kan dessutom med mailadressen ändra firmatecknarei bolaget och därmed ta lån, köpa kapitalvaror eller i värsta fall sälja hela företaget.

För att motverka den här typen av bolagskapning och göra det svårare för bedragare att komma åt dina konton kan du använda dig av just tvåfaktorsautentisering. Ett lösenord räcker helt enkelt inte till, men med en ytterligare inloggningskod är kontona betydligt mer skyddade. Du behöver ett lösenord, och som andra steg till exempel en telefon där du fårett sms med en genererad kod som kompletterar lösenordet. Många av de största webbplatserna använder tvåfaktorsautentisering, däribland Google, Microsoft, Apple, WordPress, Facebook, LinkedIn, Dropbox och Evernote.

Det finns också en rad appar att använda om du inte vill få en kod via sms. En sådan är gratisappen Google Authenticator som är ett av de mest populära alternativen. I appen anger du vilka tjänster som du vill aktivera tvåfaktorsautentisering för, sedan ombeds du läsa av en qr-kod i appen, därefter genererar Google Authenticator din kod. Appen är enkel att använda och finns tillgänglig för både IOS och Android. Oftast behöver du bara använda detta en gång per enhet, eller en gång i månaden.