0

Ovan personal skapar möjligheter för bedragare

Under sommaren och vid storhelger ökar olika typer av bedrägerier. Däribland bluffakturor. När företag och myndigheter fylls av semestervikarier ser bedragarna sin chans.

De senaste fem åren har vartannat företag fått en falsk faktura. Och under sommarmånaderna ökar antalet anmälningar. Det visar statiskt från företaget VISMA.
Jone Sølvik är vd på Inyett som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer. Han menar att man bör vara extra vaksam för bluffakturor när många går på ledighet.

‒ Att kontakta personal som egentligen inte hanterar inköp, kommunikation eller faktureringsfrågor är ett av de vanligaste sätten som fakturabedragare agerar på, säger han.

Men de använder även andra tillvägagångsätt. Och metoderna ändrar sig hela tiden.

Några bluffmetoder som blivit allt vanligare är:

Massutskick av blanketter
Varje år skickas hundratusentals falska blanketter. De verkar komma från en myndighet eller handla om en gratistjänst. Efter att mottagaren uppdaterat sina kontaktuppgifter och undertecknat blanketten dimper det ner en faktura med ett bindande avtal.

Skänka pengar till ideella föreningar
Bedragare skickar fakturor där betalningen sägs skänkas till välgörande ändamål. Mottagarens konto- och företagsuppgifter blir därmed svårare att kontrollera. Betalningarna går till en ideell förening med nära kopplingar till listade blufföretag eller bedragare.

Vd-bedrägeri
Den vanligaste formen av kontakt sker via mejl, där person utger sig för att vara företagets vd. Mejlet skickas till en annan person på företaget som ombeds göra en överföring på en stor summa pengar.

Bankkontobluff
Vid bankkontobetalningar finns en överhängande risk för bedrägeri. Miljarder kronor betalas till bankkonton vars betalningsmottagare inte kan verifieras på grund av banksekretess.

Källa: Norrbottenskuriren

Lämna ett svar