0

Det blir allt vanligare med bedragare som genom falska tips får en aktiekurs att stiga för att sedan sälja och göra storvinst. Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för så kallade pump and dump-bedrägerier. 

Med sociala medier som plattform breder en ny typ av brottslighet ut sig som utnyttjar andras okunskap. I grupper på Facebook hajpas aktier med låg omsättning så att de stiger i värde. De som pumpat upp aktiekurserna säljer innan kurserna faller tillbaka och samtidigt förlorar andra människor mycket pengar.

Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för att så kallad pump and dump-bedragare blir allt vanligare.

I december dömdes två läkarstudenter för flera fall av grov otillbörlig marknadspåverkan. Studenterna hade lyckades få aktiekurser i läkemedelsbolag som de själva ägde aktier i att stiga och tjänade enligt åklagaren omkring 2,5 miljoner på sina affärer.

Detta var första gången som någon fälldes för att ha drivit upp aktiekurser på internetforum i Sverige, men redan nu finns åtminstone ett ytterligare fall hos EBM.

De som drabbats tycker ofta att det är pinsamt att de har blivit lurade men att medvetet sprida falska aktietips är ofta olagligt.

– När syftet är att påverka aktiens värde genom att lämna vilseledande uppgifter är det olagligt, säger Jan Tibbling, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten till SVT.

Sociala medier skapar nya möjligheter för den här typen av brottslighet då falska aktietips kan få större spridning och skapa flockbeteenden.

Jan Tibbling varnar:
– Man ska se upp med säljande rubriker och starka köprekommendationer.

Lämna ett svar