Del 3: Så skyddar du ditt företag mot bedrägeri

Id-kapning, fakturabedrägerier och utpressningsvirus är några av metoderna som bedragare använder sig av för att begå brott mot företag. Här ger vi tips på hur du kan skydda dig.

I en serie artiklar ger vi tips från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om vad företag med mindre än tio anställda ska tänka på. I den första och andra delen gick vi igenom hur du skyddar företaget mot intrång via dator och mobiltelefon, hur man använder internet på ett säkert sätt och skyddar sin företagsinformation. I den sista delen tar vi upp hur du skyddar ditt företag mot bedrägeri.

Om någon använder ditt personnummer eller andra identitetshandlingar olagligt har du fått din identitet kapad. Genom en id-kapning kan personen till exempel teckna lån, köpa saker och skriva avtal i ditt namn.

Det är inte alltid så lätt att upptäcka om man fått sin identitet kapad. Men om det börjar komma fakturor eller besked om kreditupplysningar som du inte känner till ska du reagera. Det är viktigt att få stopp på användandet av de falska identitetsuppgifterna så snabbt som möjligt.

Att förvara identitetsuppgifter säkert, att inte lämna ut dem i onödan, använda digital brevlåda och att aldrig lämna ut uppgifter om din e-legitimation är några råd som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger.

Om du blivit utsatt för id-kapning, exempelvis att någon har tecknat ett avtal i ditt namn, ska du polisanmäla, kontakta företaget som avtalet tecknats med och berätta att det inte är du, utan din kapade identitet som de gjort avtal med samt spärra din identitet hos Bedrägerispärren.

Även företag kan kapas. Då är det företagets offentliga uppgifter som någon använt, till exempel genom att ange en ny firmatecknare hos Bolagsverket. På så sätt kan bedragaren använda företagets tillgångar och ta krediter i företagets namn.

Genom att använda digital brevlåda och att regelbundet kontrollera företagsuppgifter och bankkonton minskar du risken för en företagskapning. Det finns också spärr- och bevakningstjänster att anlita.

Något som blivit allt vanligare är så kallat utpressningsvirus. Det går till så att någon skickar ett mejl med en länk eller bifogad fil som du uppmanas öppna. Om du gör det sprids virus i din dator som krypterar filer så att du inte kan använda dem. För att få tillgång till filerna uppmanas du att betala en lösensumma.

Här uppmanar myndigheten dig att aldrig betala. Risken är stor att de ändå inte låser upp filerna. Självklart ska även detta polisanmälas och du uppmanas också göra en fullständig ominstallation av datorn. Det bästa sättet att undvika utpressningsvirus är att ha bra och uppdaterade säkerhetsprogram på såväl dator som i mobil och att aldrig öppna länkar där du inte är säker på avsändaren.