Så skyddar du din firma

I takt med att mobiltelefoner används alltmer som företagets arbetsverktyg ställs ökade krav på säkerhet i mobilanvändandet. Här är några tips.

Mobiltelefonen har blivit en del av vår arbetsvardag. Förutom att kolla jobbmejl och kalender i mobilen har många företag och organisationer egna system och appar som arbetsredskap i verksamheten. Det ställer krav på it-säkerhet. För även våra mobiler kan drabbas av virus och skadlig kod.

Det finns flera sätt som mobiltelefoner kan angripas. Vanligtvis sker det via appar av olika slag, men även mobilernas operativsystem som Android och IOS kan drabbas.

Malware är ett samlingsbegrepp för olika former av skadlig kod. De placeras i program och appar med målet att infektera mobilen när de installeras. Skadeprogrammen har olika syften. Det kan handla om att komma åt uppgifter i din mobil, installera oönskad reklam eller att låsa den och sedan pressa användaren på pengar för att göra mobilen funktionsduglig igen.

 

Hur märker man då om man drabbats? Här är några saker att vara tänka på:

Det gäller att vara vaksam på och hålla utkik efter aktiviteter som är ovanliga eller som verkar konstiga på något sätt. Om det poppar upp oönskad reklam i tid och otid kan det vara ett tecken på att mobilen är infekterad. Ökad dataförbrukning och slöare telefon kan vara ett annat tecken. Ett tydligt, men mycket otrevligt bevis, är att bli krävd på pengar för att få mobilen upplåst.

 

Vad ska man göra för att undvika angrepp i mobilen?

Både Android och Apple rekommenderar att man bara installerar appar från deras egna affärer, Google Play Store respektive App Store. Installera inte kopior på kända appar. De kan vara billigare och eventuellt gratis, men är inte lika säkra. Titta också vad apparna har för rating. Det ger förstås ingen garanti, men ju fler som gillar appen desto större är sannolikheten att den fungerar väl och än så länge inte är smittad.

Det kan också vara bra att fundera på vilka funktioner som appen tillåter, och om de verkligen behövs. Behöver appen verkligen tillgång till dina kontakter, till din kamera eller bilder?

För att undvika att operativsystemen smittas är det viktigt att hålla de uppdaterade. En app med virusskydd kan också vara ett bra hjälpmedel.

För att säkra företagens mobiltelefoner gäller det i övrigt att ha samma säkerhetstänk som när det gäller datorer. Se till att ha en säker kod på mobilen, undvik att öppna länkar i mejl som du inte är säker på, gå inte in på suspekta webbplatser och använd inte osäkra och öppna wifi-nät.