Det internationella logistikföretaget DB Schenker har utsatts för bedrägeri. Vid ett flertal tillfällen har förövare kommit över nära 300 datorer. Bedragaren har troligtvis uppgett en falsk identitet.

Lagom till terminsstarten skulle DB Schenker leverera 250 datorer till Ronnaskolan i Södertälje. Men de kom aldrig fram.  En bedragare hade hämtade ut dem på DB Schenker i Spånga. Personen använde en falskskyltad mindre lastbil och kan ha använt falsk identitet.

– Vi har blivit lurade av en bedragare som har haft tillgång till uppgifter som ingen utomstående borde ha, säger Pierre Olsson, pressansvarig på DB Schenker, till SVT.

Händelsen utreds som grovt bedrägeri. Inom loppet av en dryg vecka har dock företaget utsatts för ytterligare två misstänkta bedrägerier. Denna gång försvann ungefär 40 stycken datorer. Tillvägagångssättet är detsamma som tidigare. Bedragaren har hämtat leveranserna utan att den riktiga mottagaren inte förstått att de kommit.

– Någon har skaffat sig uppgifter som man inte ska kunna komma över. Sedan vet inte jag exakt hur det har gått till, säger Pierre Olsson.

Polisen utreder om det finns ett samband mellan de olika händelserna. DB Schenker även tillsatt en internutredning.

– Det här är allvarligt och ett rejält bedrägeri. Det drabbar ju särskilt eleverna på skolan, säger Pierre Olsson.

FAKTA/Bedrägeribrott mot företagare

  • Var tredje företag har blivit utsatt för bedrägeri de senaste fem åren.
  • Svenska företag drabbas av bedrägerier för hundratusentals kronor varje år.
  • Knappt hälften av företagen anmäler brotten till polisen.
  • Vanliga brott är fakturabedrägeri och beställningar från bluff-företag.

Källa: Företagarna