För många småföretagare är mobilen det främsta arbetsverktyget. Mail, räkningar och kundkontakter – via smartphonen hanteras mängder av företagssysslor. Men vad händer om den försvinner eller blir stulen? Svensk Företagssäkerhet tipsar om hur du kan minska risken och skadorna. 

Polis och försäkringsbolag får tiotusentals anmälningar om stulna och borttappade mobiltelefoner varje år. 

Att förbereda sig på att mobilen faktiskt kan försvinna gör att du har större chans att få tillbaka din mobil eller att göra förlusten mindre kännbar. 

Försäkringar, programinställningar som hjälper dig hitta telefonen, säkerhetskoder, IMEI-nummer, att ha en reservtelefon redo – det är sakerna du gärna ska ha tänkt på innan du blir av med telefonen, skriver PC för alla.

Välj en försäkring som passar dig utifrån hur du använder din telefon och vilket sorts företag du har. Har du enskild firma täcker oftast hemförsäkringen förlusten mot en självrisk. Vill du slippa betala självrisken erbjuder olika försäkringsbolag, telefonoperatörer och mobilbutiker även specifika mobilförsäkringar. 

Varje mobiltelefon har ett unikt IMEI-nummer. Du behöver numret när du ska polisanmäla din stulna telefon för att enheten ska kunna bli sökbar i polisens register. Du hittar det på kvittot, på telefonens kartong och under batteriet om det är löstagbart. Skriv ner numret någonstans så att du har tillgång till det även utomlands.

Skydda telefonen med skärmlås. Det finns även funktioner du kan installera, både i Android och iOS, som kan lokalisera telefonen samt ringa och radera data från den på distans.

Så här gör du när din mobiltelefon är stulen:

1. Om du har tjänsterna Hitta min iphone eller liknande kan du lokalisera telefonen om den fortfarande är påslagen. Du kan också slå på förlorat läge eller fjärradera enheten så att ingen kommer åt data på den. 

2. Kontakta din telefonoperatör som kan inaktivera kontot och stoppa kostnader.

3. Spärra ditt mobila bank-id om du har ett sådant på telefonen.

4. Ändra lösenord till andra internetkonton på enheten som till exempel e-postkonton.

5. Anmäl telefonen försvunnen till polisen. Ha enhetens serienummer (IMEI) tillhands.

6. Kontakta ditt försäkringsbolag och anmäl telefonen stulen.

Källa: Polisen, apple.com, danskebank.se