Slår hårt mot småföretagare

Marknaden för brottstjänster som säljs över nätet växer och småföretagare drabbas hårt. Enligt Företagarna kan konsekvenserna bli förödande för mindre företag som utsatts för bedrägerier, eftersom deras ekonomiska marginaler ofta är små.

Enligt en rapport från Polisen växer utbudet för brottstjänster som säljs över nätet, så kallad ”crime-as-a-service”.  Det handlar om bedrägerier som pakettjänster med tillhörande support över Dark Web. Det kan till exempel vara id-kapningar, vd-bedrägerier och virusattacker som låser ett företags datorer.

– För den kriminelle finns det stora pengar att tjäna, säger Lars Sjögren, vice direktör på Danske Bank till Dagens Industri.

Han menar att det uppkopplade samhället ökar möjligheten att hacka och att webbaserade brott har blivit en miljardindustri.

Enligt Lars Sjögren förs pengarna från ett cyberbedrägeri först över till ett bankkonto för att sedan delas upp i mindre summor och skickas vidare till tusentals konton runt om i världen. Till sist hamnar de på ett utländskt konto som är svårt att spåra.

– När pengarna väl har börjat spridas är det väldigt svårt få tillbaka dem. För den kriminelle finns det helt enkelt stora pengar att tjäna samtidigt som de som sitter högst upp i kedjan är svåridentifierade, säger Lars Sjögren.

En grupp som drabbas hårt av det växande marknaden med cyberbedrägerier är småföretagare.

– För många småföretagare är utsatthet för brott en av de viktigaste frågorna, säger Pontus Lindström på Företagarna.

Förutom det personliga lidandet menar Företagarna att det ekonomiska bortfallet, av bland annat tid och resurser, som krävs för att hantera brotten blir särskilt stora för mindre företag som sällan har stora ekonomiska marginaler.

Enligt en studie av Företagarna vill nio av tio småföretag i Sverige växa. Men med de dyra kostnaderna på grund av brottsutsattheten menar Företagarna att det finns en risk att investeringar och nyanställningar aldrig blir av.

Crime-as-a-service

Begreppet ”crime-as-a-service” betyder brott som nättjänst och syftar på webbaserade tjänster som anlitas för brottslig verk­sam­het. Den som köper en brottslig tjänst betalar enligt en taxa. Be­näm­ningen anspelar på seriösa tjänster som software-as-a-service.

Källa: Computer Sweden