Så skyddar du dig

En ansökan till Bolagsverket om uppgiftsändring tillsammans med ett förfalskat årsstämmoprotokoll. Det är allt som krävs för att bedragare ska kunna ta kontrollen över ditt företag. Svensk Företagssäkerhet tipsar om hur du skyddar dig mot bedrägeri som drabbar småföretag hårt.

Bolagskapning är en typ av bedrägeri som är relativt enkelt att genomföra, eftersom vem som helst kan skicka in en ändringsanmälan till Bolagsverket. I anmälan anger bedragarna att den nuvarande styrelsen och vd:n avgår och skriver sedan in sig själva på posterna. Uppgifterna intygas sedan med ett förfalskat årsstämmoprotokoll, då ändringarna ska ha klubbats igenom. Först efteråt får nuvarande ägare och styrelse kännedom om att ändringen är genomförd och då har bedragarna redan full tillgång till bolaget och alla dess tillgångar.

Det finns ingen specifik statisk över företagskapningar, men enligt Brottsförebyggande rådet har antalet ID-kapningar, som ofta är första steget i en bolagskapning, ökat drastiskt.

Enligt allabolag.se, som är en del av affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, är vissa branscher speciellt utsatta. De är elektronik, byggvaror, kontorsvaror och lånefinansiering.

Gunnar Jacobson är specialist på företagskapningar på UC och menar att de kan slå hårt mot småföretagare.

– Att en obehörig person för över pengar från ditt bolagskonto är ganska ovanligt än så länge. Men att någon går in i en butik och köper tio telefoner eller hyrbilar i ditt bolagsnamn som inte lämnas tillbaka är tyvärr desto vanligare. I värsta fall har bedragaren ingått avtal med tvivelaktiga aktörer som kan vara kniviga att ta sig ur, säger han.

Så skyddar du dig mot bolagskapning

  • Aktivera en säker e-brevlåda så du får meddelanden från myndigheter digitalt istället för på papper.
  • Kontrollera att Bolagsverket har korrekt adress och e-post till dig så du få ett automatiskt meddelande varje gång en anmälan om ändring i företag har diarieförts.
  • Se till att fler än bara firmatecknare underrättas om företagshändelser. Än så länge kan bara firmatecknare få meddelande av Bolagsverket om ändringar. Det är sårbart. Använd en tjänst som tillåter att du anmäler fler personer än firmatecknare som mottagare av informationen.