Betalning med faktura kan hindra dig från att få lån
Använd kredit med måtta

Många handlar över internet och den som betalar med faktura slipper lämna ut sina kortuppgifter. Men det gäller att se upp. Ett köp med faktura ger ofta en kreditupplysning – som i sin tur kan stoppa banken från att ge dig andra lån.

 

Vi är nog många som tänker att det är skönt att slippa lämna ut sina kortuppgifter, och därför gärna tar en faktura i stället när vi handlar på nätet. Då kan det vara bra att veta att en faktura är en kredit, och att det kan tas en kreditupplysning på dig. Och kreditupplysningar kan påverka dina möjlighet att få ta lån – även om de visar att ekonomin är god.

Det gäller också att se upp med butikskedjor som erbjuder köp på avbetalning eller mot faktura. Eller att ha många kreditkort. Även om du bara utnyttjar 500 kronor av ett kreditutrymme på 5 000 kronor, så visar kreditupplysningen att du har ett lån på 5000 kronor. Många såna krediter kan påverka möjligheten att få lån.

– Antalet kreditupplysningar kan påverka ens möjlighet att få lån. Att en person har många kreditupplysningar, eller så kallade omfrågningar, anses enligt en del långivare vara tecken på en hög kreditrisk. Många omfrågningar kan betyda att du har eller i alla fall har sökt många krediter, säger Cecilia Blomqvist jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå till GP.

Det kan vara svårt att veta när det kommer att tas en kreditupplysning på en. Enligt Datainspektionen behöver företag inte säga till innan en kreditupplysning görs. Men den som gör en kreditupplysning på en privatperson ska ha ett ”legitimt behov” av det.

Till exempel är nog de flesta medvetna om att det görs en kreditprövning när man ansöker om bolån och kreditkort eller tar ett telefonabonnemang. När nästa part sedan begär en kreditupplysning på personen så syns att han eller hon ingått en kredit, men inte alltid hur stor den är.

Uppgiften om att någon tagit en kreditupplysning finns kvar ett år. Ett råd är därför att inte använda sig av krediter när det inte är nödvändigt, om man vet att man behöver ta ett större lån inom en snar framtid.