Högsäsong för bedragare

På sommaren tar vi ledigt och slappnar av, men bedragarna tar inte semester. 2017 polisanmäldes 116 760 fall av id-kapningar i Sverige – många av dem under sommaren.

Id-kapningar riktar sig ofta mot företag och allt fler väljer att ha ett aktivt id-skydd. Men under semestertider ändrar många företag sina rutiner och bemanning, vilket kan utnyttjas av bedragare. Även som privatperson kan risken att utsättas vara större, och det kan dessutom ta längre tid att upptäcka om man utsatts för id-kapning eller någon annan form av bedrägeri.

Statistik från Nationellt bedrägericenter visar att antalet identitetsintrång som polisanmäldes 2017 uppgick till 116 760. Om man ser till hela året är det en liten minskning jämfört med 2016, men under andra halvan av 2017 ökade antalet identitetsintrång och under november förra året var de fler än någonsin tidigare. I ett längre tidsperspektiv har antalet id-kapningar ökat drastiskt under de senaste fem åren.

Men det finns åtgärder att ta till för att skydda både dig och ditt företag när du går på semester. I listan här intill kan du läsa några tips för att förebygga id-kapning i semestertider, och snabbare upptäcka om du fallit offer för en bedragare.

Tips: Så försvårar du för id-kaparna

  1. Var försiktig med ditt personnummer. Behandla ditt personnummer som en värdehandling och lämna inte ut det i onödan – till exempel genom att säga det högt i en butikskassa. Lämna i stället fram körkort eller annan legitimation.
  2. Eftersänd din post om du reser bort, eller be någon du litar på att tömma den regelbundet.
  3. Var uppmärksam på kreditupplysningar. Har någon begärt en oväntad kreditupplysning på dig? Kontakta företaget som begärt upplysningen!
  4. Spärra obehörig adressändring på www.skatteverket.seså att ingen bedragare kan ändra din adress.
  5. Kolla ditt/företagets kontoutdrag regelbundet, så att du snabbare upptäcker om någon obehörig använder ditt kort.
  6. Håll koll på pass, legitimation och kreditkort – särskilt på semestern!
  7. Skylta inte om din semester i sociala medier om du har en öppen profil.
  8. Skaffa en bevakningstjänst som bevakar din kreditupplysning.

Källa: www.uc.se